Mit jelent az IP 54?

A villanymotorok védettség szerinti kiválasztása

“A villanymotorok védettsége alatt azokat a szerkezeti kialakításból eredő tulajdonságokat értjük, amelyek

A szilárd testek és víz behatolása elleni védelem

A villanymotorokat a környezeti feltételek szerint kell védettség szempontjából kiválasztani. Más kivitelű gép szükséges pl. egy száraz, épületen belüli helyiségben, vagy pedig a szabadban, az időjárás körülményeinek kitett helyen.

Az MSZ 806 szabvány többféle védettségi fokozatot különböztet meg. A védettségi fokozat jelzését a villanymotorok adattábláján is fel kell tüntetni.

A védettség nemzetközi jele az IP (International Protection), ezt két számjegy követi: IPXX alakban.

Az első, 0 és 6 közötti számjegy a szilárd testek behatolás elleni védettséget jellemzi. A számjegyek értelmezését az alábbi táblázat tartalmazza.

A védettségi fokozat
Első számjegye Rövid elnevezése Részletes leírása
0 Nincs védettség A gép nyitott szerkezetű. Pl. a csapágypajzsokon olyan fedetlen nyílások vannak, amelyeken a gépbe kézzel be lehet nyúlni.
1 50 mm-nél nagyobb méretű szilárd testek elleni védettség A kéznek és három egymásra merőleges irányban 50 mm-nél nagyobb méretű szilárd testnek a behatolása elleni védettség.
2 12 mm-nél nagyobb méretű szilárd test elleni védettség Ujjak és három merőleges irányban 12 mm-nél nagyobb szilárd testek behatolása elleni védettség.
3 2,5 mm-nél nagyobb méretű szilárd testek elleni védettség 2,5 mm-nél nagyobb átmérőjű vagy vastagságú szerszámnak, huzalnak stb., három egymásra merőleges irányban 2.5 mm-nél nagyobb méretű szilárd test behatolása elleni védettség.
4 1 mm-nél nagyobb méretű szilárd testek elleni védettség 1 mm-nél nagyobb átmérőjű, ill. három egymásra merőleges irányban 1 mm-nél nagyobb szilárd test behatolása elleni védettség.
5 Por nagymértékű behatolása elleni védettség A gép működésére káros mennyiségű por behatolása elleni védettség.
6 Por elleni teljes védettség A por behatolása elleni teljes védettség.

A második, 0 és 8 közötti számjegy, a víz behatolása elleni védettség jelzőszáma. A második számjegy értelmezése az alábbi táblázatban található.

A védettségi fokozat
Második számjegye Rövid elnevezése Részletes leírása
0 Nincs védettség A gép nyitott szerkezet. Pl. a csapágypajzsokon olyan fedetlen nyílások vannak, amelyeken a gépbe víz akadálytalanul bejuthat.
1 Csepegő víz elleni védettség A burkolatra merőlegesen leeső vízcseppek elleni védettség.
2 Csepegő víz elleni védettség, 15º-os dőléssel A függőlegestől bármely irányban legfeljebb 15º-kal megdöntött burkolatra, függőlegesen leeső vízcseppek elleni védelem.
3 Eső elleni védettség A függőlegeshez viszonyított 60º-os szögtartományban lehulló esőszerű víz elleni védettség.
4 Fröccsenő víz elleni védettség A burkolatra bármely irányból fröccsenő víz elleni védettség.
5 Vízsugár elleni védettség A burkolatra irányított, bármilyen irányú vízsugár elleni védettség.
6 Vízhullám elleni védettség A gépre káros mennyiségű víz (viharos tenger) behatolása elleni védettség.
7 Védettség vízbe merítés esetén A burkolat feletti legfeljebb 150 mm vízoszlop hatására, 30 percig vízbe merített gép, káros mennyiségű víz behatolása elleni védelem.
8 Védettség hosszú idejű vízbe merítés esetén A gép meghatározott feltételek mellett hosszú időre vízbe meríthető (pl. búvárszivattyú).

Az IP00 jelzésű, tehát védettség nélküli villanymotorokat, olyan száraz és gyakorlatilag pormentes helyiségben szabad üzemeltetni, ahol csak szakképzett, a villanymotorok kezeléséhez értő személyek tartózkodnak, vagy olyan szerkezetbe beépítve, amelyik a villanymotornak védettséget biztosít (pl. ilyen a porszívók villanymotorja).”
Kérdés ikon Többet szeretne megtudni? Kérdezze munkatársunkat a Kapcsolat linkre kattintva.

Következő ikon Tovább a Villanymotorokhoz

Vissza ikon Vissza a Tudástárba

Forrás ikon Hámori Zoltán: Villamos gépek 2. kiadás – Nemzeti Tankönyvkiadó 2001.

Ezt a bejegyzést ekkor közölték:vasárnap, szeptember 30th, 2012itt és ekkor:2:18 du.és besorolásaA tekercselésről, Villanymotor tudnivalók, Villanymotorokról. Követheti az összes választ erre a bejegyzésre a RSS 2.0csatornán keresztül. válaszolhat, vagy kövesse a saját oldaláról. You can leave a response, or trackback from your own site.