Villanymotor a nyomatékigény függvényében

A hajtott gép nyomatékigényének hatása a villanymotor kiválasztására

“A villanymotorok nyomatékának, az indítástól kezdve az üzemi fordulatszámig, nagyobbnak kell lenni a meghajtott berendezés nyomatékigényénél. Ellenkező esetben a villanymotor nem tudja felgyorsítani a munkagépet. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a villanymotor a névleges fordulatszáma alatt üzemel, a névlegesnél tartósan nagyobb áramfelvétellel. Ez az üzem a villanymotor túlmelegedése miatt, nem tartható fenn.

Ennek elkerülésére ismerni kell a meghajtott berendezés nyomaték-fordulatszám jelleggörbéjét. Ehhez olyan nyomaték-jelleggörbéjű villanymotort kell választani, ami a névleges fordulatszámig tartó felgyorsulást nyújt.

Az alábbi ábra néhány munkagép jellegzetes nyomaték-jelleggörbéjét szemlélteti, viszonylagos egységekben (Mn a névleges nyomaték és nn a névleges fordulatszám).

Az l jelleggörbe vonatkozik pl. a terhelés nélkül induló szerszámgépekre, hegesztődinamókra stb. Jellemzőjük a viszonylag kis indítónyomaték-igény. Ilyen célokra megfelelő a kalickás forgórészű aszinkronmotor.

A 2 jelleggörbéjű gépek is viszonylag kis indítónyomatékot igényelnek. A fordulatszámmal közel négyzetesen növekvő nyomatéki jelleggörbéhez szintén jól illeszthető a kalickás forgórészű aszinkronmotor.

Az emelőgépek (3 jelleggörbe) viszonylag nagy indítónyomatékot igényelnek. Erre a célra pl. csúszógyűrűs vagy kétkalickás aszinkronmotor alkalmas.

Kéziszerszámok hajtására – különösen az egyfázisú – aszinkron villanymotorok kevésbé alkalmasak: egyrészt a teljesítményükhöz képest nagy a tömegük (mert viszonylag kicsi a fordulatszámuk), másrészt a billenőnyomaték miatt a túlterhelés könnyen lefékezheti a gépet. Kéziszerszámok hajtására az univerzális villanymotorok a legalkalmasabbak, mert nagy fordulatszámúak, és nyomatéki jelleggörbéjük a soros egyenáramú villanymotorokénak megfelelő, tehát nincs billenőnyomatékuk.”

Kérdés ikon Többet szeretne megtudni? Kérdezze munkatársunkat a Kapcsolat linkre kattintva.

Következő ikon Tovább a Villanymotorokhoz

Vissza ikon Vissza a Tudástárba

Forrás ikon Hámori Zoltán: Villamos gépek 2. kiadás – Nemzeti Tankönyvkiadó 2001.

Ezt a bejegyzést ekkor közölték:vasárnap, szeptember 30th, 2012itt és ekkor:2:12 du.és besorolásaA villanymotorok javításáról, Tanácsok villanymotor választáshoz, Villanymotor tudnivalók, Villanymotorokról. Követheti az összes választ erre a bejegyzésre a RSS 2.0csatornán keresztül. válaszolhat, vagy kövesse a saját oldaláról. You can leave a response, or trackback from your own site.