Robbanásbiztos villanymotor

Robbanásbiztos védettségi módok

“A robbanásbiztos villanymotorok előírásait az MSZ 4814 szabvány tartalmazza.

A szabvány megkülönböztet

A sújtólégbiztos gépeket bányákban alkalmazzák. Szerkezeti kialakításuk a metángáz tulajdonságaihoz, valamint a bányákban lévő mostoha környezeti feltételekhez igazodik.

A robbanásbiztos villanymotorok olyan szerkezeti kialakításúak, hogy alkatrészeik környezettel érintkező felülete nem melegedhet az MSZ 4814 szabványban megengedett érték fölé, nehogy a környezetében lévő anyagot felrobbantsa. A megengedett melegedés a gép által veszélyeztetett, robbanásveszélyes anyagtól függ.

A gépeknek nem szabad szikrázni. A villanymotorok olyan kialakításúak, hogy a belsejükben keletkező szikra – ami lehet meghibásodás eredménye is – ne robbanthassa fel a villanymotort körülvevő anyagokat. Ez a feltétel a kapocsházukra is vonatkozik.

A robbanás- és sújtólégbiztos villanymotorok szerkezeti csavarjai háromlapfejűek. A csavarok feje süllyesztett fészekben helyezkedik el, így csak speciális szerszámmal szerelhetők.

A robbanásbiztos villanymotorokhoz robbanásbiztos kapcsolókat, egyéb kiegészítő szerelvényeket kell alkalmazni.”

Kérdés ikon Többet szeretne megtudni? Kérdezze munkatársunkat a Kapcsolat linkre kattintva.

Következő ikon Tovább a Villanymotorokhoz

Vissza ikon Vissza a Tudástárba

Forrás ikon Hámori Zoltán: Villamos gépek 2. kiadás – Nemzeti Tankönyvkiadó 2001.

Ezt a bejegyzést ekkor közölték:vasárnap, szeptember 30th, 2012itt és ekkor:2:29 du.és besorolásaVillanymotor tudnivalók, Villanymotorokról. Követheti az összes választ erre a bejegyzésre a RSS 2.0csatornán keresztül. válaszolhat, vagy kövesse a saját oldaláról. You can leave a response, or trackback from your own site.